Dört tarafımız denizlerle çevrili olduğu halde balık üretimi ve tüketiminde Dünyada kişi başı balık tüketimi 18.6 kg, Avrupa’da 23 kg iken Türkiye’de bu oran 6 kg civarında. Balık üretimini diğer ülkeler seviyesine getirdiğimizde fiyatlar düşer ve bu rakamlar mutlaka yükselir.

Havuzlarda yetiştirilen balıklar, vücutlarında ağır metal ya da insan sağlığını tehlikeye sokacak maddeleri almadıkları için çok sağlıklıdır. Yemleri yetiştiriciler tarafından hazırlanır ve besin içerikleri istenildiği gibi oynanabilir. Bir balığın lezzetini içeriğinde barındırdığı yağ ve yağ asitleri belirler. Bilimsel araştırmalar havuz ortamında yetiştirilen kültür balıklarıyla denizlerimiz de avlanan balıklar arasında besin değerleri açısından bir farklılık olmadığını göstermiştir.
Kapalı alanlarda balık çiftliğinin iş modeli aynı tavuk çiftliklerinin iş modeline benzerdir. İlk olarak yurt dışında bu sistemleri kuran firmalarla görüşülecek. Bu sistemi yurt içinde yapabilecek firmalardan da fiyat ve teknik özellikler karşılaştırılacak, karar verilecek. Bu tür balık yetiştirmenin en büyük avantajı denizin içinde kurulmasına gerek duymaz ve ülkenin içlerine doğru kurulabilir. Bir sonra ki işimiz üretici bulmak lazım. Anadolu’da bir çok tavuk çiftliği, büyükbaş hayvan ahırı, fabrikalar boş duruyor. Bu yerler harika balık çiftliği olur.
Sistemi tavuk çiftliği gibi kurmak lazım. Balık yavrularını çiftlik sahibine ver, yem ihtiyaçlarını karşıla, bakımları için destek ver, balıklar olgunlaşınca git ve tartarak topla, parasını ver. İç piyasaya ve dış piyasaya yönelik oluşturduğun dağıtım aracılığı ile satışı gerçekleştir. Balık lokantaları, toptancılar, ihracat yapılabilir. İşleme tesisi kurabilir işleyip daha fazla kazanç elde edebilirsiniz. Çok iyi araştırma, geliştirme ile başarı kesindir.
Bu iş modelinin güzel tarafı sistemi iyi kurar ve satın alma garantisi verirseniz çiftlik yatırımcısı bulursunuz, sistemi kurmak için para kazanırsınız, balık satışından para kazanırsınız, 12 ay boyunca satış yapabilirsiniz (karda, kışta, fırtınada bile), gübresini toplayıp satabilirsiniz ( Türkiye’de marul ve patlıcan için halen kullanılabiliyor). Bol şanslar.